Pántlika Pincészet és Porta ÉtteremMinőségi borok készítése hagyományos és modern technológiával. Borbemutatók, 60 fős vendégtér és kerti borozó
Bemutatkozás:A pincészet a történelmi Balaton-felvidék egyik vulkáni kúpján, Dörgicsén található. A falu 900 éve híres tüzes borairól. Ezt a hagyományt szeretnénk mi is megőrizni, és továbbvinni. A Pántlika Pincészet mozgatóereje a szőlő iránti rajongás és a bor szeretete.
A működtető Dörgicse Bor Kft.-t 1993-ban alapították, tulajdonosai magyar magánszemélyek. A gazdaság jelenleg 40 ha saját szőlőültetvényt művel Dörgicse és Balatonakali környékén. Mostanra elérték azt, hogy csak saját termésüket dolgozzák fel. Éves termelésük kb. 1000-1200 hl, melyet különböző kiszerelésű palackokban értékesítenek. A terület és termelésnövekedés megkövetelte az üzem növekedését is. 2011 tavaszán készült el az 1930-as években gazdasági épületnek emelt épület mellett az új látványpince és feldolgozóüzem, amely még a korábbinál is modernebb borászati technológiával próbál a piac kihívásainak megfelelő nedűket készíteni, valamint teret biztosít a hagyományos hordós érlelésnek is. Saját termékeik kezelése, palackozása mellett bérmunkát is végeznek más termelőknek.
TERMÉKEK, BOROK:
Az itt termelt alapanyagból készítünk nemrég átadott új épület-komplexumunkban hagyományos és modern technológiával minőségi borokat, amelyek frissek, üdék, lendületesek és harmonikusak. Megjelenik bennük a talaj mineralitása és a szőlő gyümölcsössége. Boraink rendszeresen kiváló eredményekkel szerepelnek hazai és nemzetközi megmérettetéseken, amire nagyon büszkénk vagyunk.
Jelenleg a pincészet 9 fajtával dolgozik: Olaszrizling, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Szürkebarát, Sárgamuskotály, Juhfark, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon. A készített borok 70-75%- át teszik ki a fehér fajták, a másik 25% évtől függő arányban a rosé és a vörösbor. A jó ár-érték arányú mindennapi borok mellett készülnek prémium termékek is, szelekciók és késői szüretelésű tételek. Pár éve óta saját törkölypálinkát is főzetnek, és tavaly óta a palettát szélesíti egy habzóbor is.
BOROZÓ, BORBEMUTATÓK, BORKÓSTOLÓK:
A pincészet célja kezdetektől fogva a jó illetve kiemelt minőségű borok készítése és a kulturált borfogyasztás igényeinek kielégítése. Ezért a termelés mellett vendégfogadó tevékenység is zajlik. A pincészet az összértékesítésnek ugyan kis százalékát végzi helyben, de a 60 fős vendégtér és a kerti borozó mégis nagy szerepet játszanak, hiszen itt van lehetőség a vendégekkel való kapcsolattartásra, borbemutatók tartására.
vissza a kereséshez >>
|
A képek rákattintással kinagyíthatók Elérhetőségek:
|