Dingi vitorláskölcsönző

Vitorlás kölcsönzés és oktatás a Balatonon

Bemutatkozás:

Ha elege van az unalmas nyaralásból, tanuljon meg vitorlázni Gyulánál! –hangzott fel szlogenünk 2000 nyara óta minden nyitvatartási napon az alsóörsi strand hangszóróiból. 2006-ban egyéb okok miatt a hajókikötő mólójának keleti oldalán kaptunk helyet, ide tettük át a „karitatív” tevékenységünk színterét.
A vitorlás nem vízibicikli. A kölcsönző megnyitása előtt pontosan tudtam, ha kezelését nem mutatom meg ingyenesen a vállalkozó kedvű vendégeknek, el sem szabad kezdeni. A strandra nem vitorlázni járnak.
Kis hajóinkat – a Balaton 25-ös és Anderson 22-es kivételével – kellő felkészülés után bárki vezetheti a vízi közlekedés rájuk vonatkozó alapvető szabályainak betartásával. (16 év alatt felnőtt kísérővel) Ahogy szörfözni, úgy vitorlázni is meg lehet tanulni önállóan, de évek óta bevált koncentrált felkészítési módszeremmel mindenki rövid idő alatt el tudja sajátítani az alapokat.
A hajóba ülés pillanatától kezdve a leendő vitorlázó kezeli a kormányt és a vitorlákat, s csak akkor szállok ki, amikor meg vagyok róla győződve, hogy tiszteli a hajót, a vizet, s bármilyen irányú szélben vissza is tud térni a kikötőbe. Ezután következik önálló, most már fizetett órája, ekkor kezdi el gondolkodva alkalmazni az előtte gyakorolt dolgokat, ekkor lesz igazán nagy sikerélménye, pláne, ha mindezt szeretteinek is megmutathatja! Közben mi a partról vagy másik hajóból figyelünk rá.
Tíz év talán nem nagy idő, de mégis elég arra, hogy életre szóló barátságok alakuljanak ki. A több mint hatszáz kezdő egy része azóta továbbfejlesztette tudását a Balatonon, az Adrián vagy épp a Karib-tengeren. Néhányan hajót is vettek, de a többség visszatér jó öreg kedvenceihez, a Scudhoz, a Clipperhez vagy a tengerjáró Amuletthez, mondván a fenntartás legyen az én gondom, ők meg beszállnak a festék árába.
Volt már kezdő vendégünk az ország minden részéből és a világ minden tájáról, de mindig az a hetvenéves szlovák bácsika jut eszembe, aki első önálló óráján már vitte magával unokáját, majd meghatottan próbálta elmagyarázni, hogy élete legnagyobb álma vált valóra.
Ahogy neki, úgy nekem is gyermekkori álmom a vitorlázás, s azt szeretnénk Anitával, Eszterrel, Gáborral, Palival, Andrással - segítőimmel -, hogy azok is átélhessék ezt az érzést, akik egyébként földrajzi vagy anyagi okok miatt nem engedhették meg maguknak a hajózás állítólagos luxusát.




vissza a kereséshez >>





A képek rákattintással kinagyíthatók

Elérhetőségek:

Cím:

8227 Felsőörs, Oportó út 1225/19.   térkép>

Telefonszám:

06/20/9641562

Fax szám:

E-mail cím:
Weboldal: